print

Ary Kroesbergen  ARCHITECT

Homekerkewijk woning 001woning 002woning 003tiny housewonen winkelbelgenmonumentverzameling 1 hybridedakopbouwvakantiehuisjegebiedsontwikkelingContact 
printArchitectenburo Ary Kroesbergen B.N.A.Copyright@Ary Kroesbergen & Wilfried van Dokkumburg

Motto: VaBeNe


Ontwerp Belgenmonument


Visie op het bestaande monument:

De waarde van het bestaande monument wordt ook na 100 jaar volledig in zijn waarde gelaten bij het ingediende ontwerp. Het bestaande monument vertelt zijn eigen verhaal met zijn symboliek.

Gekozen is voor het nader uitwerken en gebruik maken van het nieuw te realiseren Mijmerpad. Dit pad biedt de mogelijkheid om met ruimtelijk bepalende beeldelementen een antwoord te geven op het bestaande Belgenmonument en de bijbehorende omgeving. Het samenspel van bestaand en nieuw maakt verdieping, inzicht en het vinden van antwoorden mogelijk.

Ontwerp:

De invalshoek die we hebben gekozen is ontdekken versus herdenken. De ontdekking begint op het plein voor het bestaande Belgenmonument.  Gebroken lantarentjes geven de ingang aan van het nieuwe Mijmerpad. De plaatsing van de lantaarns geeft een aangename  asymmetrische impuls aan de bestaande omgeving.  

Lopend op het Mijmerpad aangekomen bij een eerste open plek in het bos loop je door de folly  (een object licht van constructie en bekleding) met daarin geplaatst een informatiezuil die via een digitale lichtkrant zowel de actuele vluchtelingenstromen als de oorzaak ervan weergeeft.

Een ander deel van de zuil voorziet je van informatie over het bestaande Belgenmonument, de geschiedenis van de toenmalige vluchtelingenstromen en de opvang in Amersfoort.

Na het bezoek aan de folly en het absorberen van de info kan het mijmeren een overweging worden, een ontdekking, of wat dan ook.

De reliëfbeelden op en door de wanden van de zuil zijn een hommage aan de beelden die  te zien zijn aan de bestaande muur en monument maar staan tegelijkertijd voor de verbeelding van de actualiteit.

De folly staat voor: lichtvoetigheid, tijdelijkheid,  beschutting, shelter, transparantie en bevrijding.

Ondanks deze luchtigheid kan de folly met z’n lichte stalen skelet en de wanden van strekmetaal tegen een stootje, dat geldt ook voor de uit gewapend kunststof opgebouwde infozuil.

Na een wandeling over het nieuwe pad bereik je halverwege de Baileybrug die de wandelaar over de stroom van paars gekleurde heide naar de overzijde brengt.

De brug (niet stuk te krijgen en te koop voor de prijs van oud ijzer) biedt :

Uitzicht op het bestaande monument en muur. Het is de verbeelding van te bieden hulp in getroffen gebieden. De brug, door 4 mensen in elkaar te zetten en te monteren, toont hoe eenvoudig het bieden van hulp soms kan zijn. De brug heeft een zeer belangrijke ruimtelijke functie, volgens ons nodig om de begrenzing van het gebied aan het einde van de heidestroom te markeren.

Met de Belgische en Nederlandse vlag op de koppen van de bruggenhoofden, de vakwerkliggers, de massief glazen kolommen als ondersteuning van de brug, het houtenloopdek, de Belgische kasseien die de bruggenhoofden bedekken, vormt deze brug voor ons het werkende contrast met de folly en is daardoor complementair.

- horizontaal versus verticaal

- concreet versus ideaal     

- licht en zwaar

- droom en werkelijkheid

Het Mijmerpad verbindt zo de verschillende schakels, van plein naar tolerantiepoort.


Prijsvraag  

belgenmonument